Tarta w formie wytrawnej, nie na kruchym, ale ciekawym spodzie. 

 

Składniki tarta:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • ok. 300 ml zimnej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 białko

 

Składniki sos:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jaja 
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, łyżka sosu sojowego

 

Składniki farsz:

  • 300 g łososia świeżego
  • łyżeczka oleju
  • 100 g szpinaku
  • 120 g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz

 

Piątkowy obiad inaczej..czyli tarta z łososiem i szpinakiem na pełnoziarnistym spodzie

05 września 2021

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę wymieszaj z dwoma łyżkami oleju, białkiem i łyżeczką soli. Dolewaj powoli zimną wodę, wyrabiając jednocześnie ciasto, które ma być gęste i się nie kleić.  Odstaw je na pół godziny do lodówki. Po tym czasie, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozłóż ciasto, pozostawiając wysokie brzegi. Piecz w 180 stopniach (góra-dół), przez 10 minut.

Sos: W tym czasie w osobnej misce wymieszaj dwa całe jajka, z jogurtem, szczyptą soli, pieprzu, czosnku granulowanego, słodkiej papryki oraz łyżką sosu sojowego. 

Farsz: Świeży szpinak podsmaż na łyżce oleju, z dodatkiem drobno posiekanego czosnku
i pieprzu, a łososia pokrój w kostkę (bez skóry).
Na podpieczoną tartę wyłóż podsmażony szpinak, surowego świeżego łososia. Całość zalej jajeczno-jogurtowym sosem. Sam wierzch posyp startą mozzarellą light. Całość piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez 45 minut.

Zobacz również