Tarta w formie wytrawnej, nie na kruchym, ale ciekawym spodzie.
Składniki tarta:
Składniki sos:
Składniki farsz:
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę wymieszaj z dwoma łyżkami oleju, białkiem i łyżeczką soli. Dolewaj powoli zimną wodę, wyrabiając jednocześnie ciasto, które ma być gęste i się nie kleić. Odstaw je na pół godziny do lodówki. Po tym czasie, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozłóż ciasto, pozostawiając wysokie brzegi. Piecz w 180 stopniach (góra-dół), przez 10 minut.
Sos: W tym czasie w osobnej misce wymieszaj dwa całe jajka, z jogurtem, szczyptą soli, pieprzu, czosnku granulowanego, słodkiej papryki oraz łyżką sosu sojowego.
Farsz: Świeży szpinak podsmaż na łyżce oleju, z dodatkiem drobno posiekanego czosnku
i pieprzu, a łososia pokrój w kostkę (bez skóry).
Na podpieczoną tartę wyłóż podsmażony szpinak, surowego świeżego łososia. Całość zalej jajeczno-jogurtowym sosem. Sam wierzch posyp startą mozzarellą light. Całość piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez 45 minut.