Muszę przyznać, że nigdy nie byłam zwolennikiem kefiru...do czasu, aż ukręciłam te placuchy.

 

 

Mięciutkie, puszyste z ulubionymi dodatkami rozgrzeją największego przeciwnika mlecznych przetworów fermentowanych!
Daję słowo!

 


Składniki na  4 duże porcje:
 

  • 450 ml kefiru

  • 300g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • Łyżka miodu

  • Łyżeczka proszku do pieczenia

  • Pół łyżeczki sody

Nie lubisz kefiru? 
Te placuszki kefirowe pokochasz. 

21 listopada 2020
Placuszki kefirowe Dietetyk Poznań Maja Próchnicka

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Porcję ciasta (1 łyżka) nakładać na rozgrzaną patelnię beztłuszczową lub dodać  niewielką ilość oleju rzepakowy i rozetrzeć go  po całej powierzchni ręcznikiem papierowym.  Placuszki smażyć z obu stron na złocisty kolor.

Zobacz również