Składniki:

  • jogurt naturalny 400g
  • 1 jajko
  • szklanka erytrytolu/substancji słodzącej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 1 duża nektarynka

 

Porady dietetyka:

Kawałek ciasta możesz potraktować jako II śniadanie/podwieczorek. Dodaj do niego cząstki nektarynki/2 śliwki, skyr naturalny i parę orzechów. Dostarczysz sobie dodatkowo porcję białka, błonnika, a przy okazji objętość  posiłku i sytość po posiłku znacznie się zwiększy.

Jogurtowiec z nektarynką

05 września 2021

 

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. W oso

bnej misce zmiksować na najmniejszych obrotach przez pół minuty jajko, jogurt, erytrytol i olej. Następnie dodać mąkę do mokrych składników. Na koniec dodać pokruszoną gorzką czekoladę i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki, a na wierzchu ułożyć pokrojoną w cząstki nektarynkę. Piec w 180 stopniach (góra-dół) przez godzinę na najniższym poziomie piekarnika.

Zobacz również