Kto nie lubi zapachu świeżo upieczonego chleba, niech pierwszy rzuci kamieniem!

Ten jest naprawdę ekspresowy, pyszny, chrupiący z wierzchu, miękki w środku. Sprawdź sam/sama!

 

Składniki na 2 bochenki (keksówki):

 

  • 600g mąki pszennej typ 650

  • 400g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000

  • 14g drożdży suchych

  • 4 płaskie łyżeczki soli

  • 3 łyżeczki cukru

  • 800ml ciepłej wody

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich

 

Ekspresowy domowy chleb

01 maja 2021

Sposób wykonania:

 

Suche drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą, odczekać 15 minut. W międzyczasie wymieszać pozostałe składniki. Następnie dodać otrzymany zaczyn i wymieszać całość. Powstałą masę przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia
i pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. godzinę. Po wyrośnięciu włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i  piec przez godzinę.

Zobacz również