Kto nie lubi zapachu świeżo upieczonego chleba, niech pierwszy rzuci kamieniem!
Ten jest naprawdę ekspresowy, pyszny, chrupiący z wierzchu, miękki w środku. Sprawdź sam/sama!
Składniki na 2 bochenki (keksówki):
600g mąki pszennej typ 650
400g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
14g drożdży suchych
4 płaskie łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
800ml ciepłej wody
4 łyżki płatków owsianych górskich
Sposób wykonania:
Suche drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą, odczekać 15 minut. W międzyczasie wymieszać pozostałe składniki. Następnie dodać otrzymany zaczyn i wymieszać całość. Powstałą masę przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia
i pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. godzinę. Po wyrośnięciu włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez godzinę.